top of page
תמונת הסופר/תDotan Hershkovitz

ומה אתם רוצים לעשות כשתהיו גדולים

עודכן: 3 ביוני 2020

"מה אני רוצה לעשות כשאני אהיה גדולה?" השאלה הזו מלווה אותי דווקא בשנים האחרונות.

הייתי אומרת שאני "די גדולה", בכל זאת בת 33 בדצמבר הקרוב.

אבל אני לא יודעת אם זה גדול "מספיק", זה נורא תלוי מי בצד השני של המסך :) ואת מי שואלים. אבל בפועל - מרגיש לי שזו שאלה רלוונטית בכל גיל, ואולי עכשיו יותר מתמיד.


מאז שיצאתי לעצמאות אני מרגישה שאני כל הזמן משפרת ומהדקת את האדם הבוגר שאני, את העצמאית שאני, את העסק שלי. התהליך הזה של "מציאת הייעוד" הוא דבר נורא דינאמי.

הרצון שלי להיות דבר מסויים ולהגיע לנקודה X, נכון לעכשיו בלבד.


למה?

א. כי המציאות משתנה כל הזמן

ב. כי אני משתנה כל הזמן

ג. כי אני רוצה להגיע לנקודה X בתחום מסויים ולנקודה Y בתחום אחר, ובמקביל אני שוקלת לבנות מוצר שישלב את שני התחומים האלו ועוד כמה נוספים, ויוביל אותי להגשמת החלום הגדול תוך שנה או שנתיים.

ד. כי החלום הגדול הזה מהסעיף הקודם? כל הזמן משתנה


אז מה עושים בכל זאת? איך בכלל עובדים בתקופה כ"כ מבלבלת?

איך מוצאים את ה"דרך הנכונה", אם בכלל יש כזו?


הנה כמה דברים שלמדתי בדרך (ואני עדיין לומדת):


1. אני תמיד צודקת, אבל אסור לי להקשיב רק לעצמי


מניסיון אישי, גיליתי שכמה שאני חושבת שאני צודקת (ואני צודקת לא מעט) זה לא ב 100% מהזמן :) אני יודעת הרבה, אבל לעולם לא אדע הכל וכל יום הוא הזדמנות ללמוד משהו חדש. אהבתם את הקלישאות? ועכשיו לתכלס -

אני מאוד מאוד ממליצה לפנות ליועצים מקצועיים, יועצים עסקיים, אסטרטגיים ושיווקיים שיסתכלו על המוצר/ים שלכם וידעו להכווין אתכם בראייה הרחבה, ללוות את החלום ולא רק לתת לכם משימות פרקטיות מצומצמות ליום שאחרי.

היועצת המקצועית שעזרה לי בתחילת הדרך, סבינה בלנק האחת והיחידה, עזרה לי להבין מה אני יודעת לעשות מצויין, מה אני לא יודעת לעשות מצויין וכמה דברים אני בכלל עוד לא יודעת שאני לא יודעת.

אחד התרגילים הראשונים שהיא נתנה לי היה לבנות לעצמי טבלה עם כל השירותים והמוצרים שאני יכולה לתת ולסדר אותם בסדר יורד/עולה לפי מספר קריטריונים:

  • ה"רצון" שלי לתת את השירותים האלו - האם בא לי בכלל?

  • הרווח שלי מכל אחד מהם (בכסף) - כמה זה מכניס לי? (פר שעה, פרויקט או חודש - כל אחד ודרך החישוב שלו)

  • הזמן שהם יקחו לי ביום עבודה, בשבוע או בחודש - כמה זה "עולה לי" כי זמן זה כסף.


אחרי שחשבתי ועניתי על כל הקריטריונים הייתי צריכה לסדר אותם לפי אחוזים -

למשל, אם אני נותנת שלושה שירותים:

שירותי ייעוץ לעסקים קטנים, ניהול קהילה וכתיבת תוכן. הייתי צריכה לחלק את תמהיל השירותים והזמן שלי. לפי הדוגמה, למשל:

50% ניהול קהילה, 35% שירותי ייעוץ לעסקים קטנים ועוד 15% כתיבת תוכן. זאת בשביל להגיע למטרות והיעדים שהצבתי לעצמי ולעסק שלי - לפי כמה שאני רוצה להרוויח וכמה שעות פלוס מינוס אני רוצה לעבוד.


התמהיל שבחרתי בסופו של דבר היה די שונה ממה שתיארתי למעלה :) אבל זה עזר לי להבין -

א. במה אני טובה ברמה המקצועית ובמה אני מצויינת!

ב. מה אני אוהבת לעשות (וזה ממש לא חייב להיות הדברים שבהם אני טובה או מצויינת)

ג. מה אני ממש ממש ממש ממש לא רוצה לעשות, לא משנה כמה כסף זה יכניס לי (גם אם זה השירות הכי רווחי שלי)

ד. איפה אני שמה את מירב המאמצים שלי כרגע, רגע לפני שאני מתחילה ויוצאת לדרך


תרגיל כ"כ פשוט שעשה לי ממש סדר בראש, ואותו אני כותבת לכם "בגדול" פה, באישורה של סבינה + הנה הלינק לאתר שלה כדי שתוכלו ללמוד, לקרוא ולראות עוד.


2. בכל זאת, ולמרות סעיף 1 - להיות קשובים לעצמנו ולכמות המשאבים המוגבלת שיש לנו (זמן, כישרון, יכולת להאציל סמכויות, חוזקות מול חולשות וכו')


לא. זה שאדם מסוים טוב במספרים, לא אומר שהוא צריך לנהל בעצמו את הנהלת החשבונות של העסק. זה שאנחנו "בסדר" בשיווק ו"מסתדרים טוב לבד" לא אומר שאנחנו לא צריכים לפנות לאיש מקצוע מעולמות השיווק שיחסוך לנו את זמן ההתעסקות הזה, וידאג להכניס לעסק שלנו יותר כסף, לקוחות, לידים וכו'.

השאלה היא מה יותר חשוב עכשיו?

איפה שמים את המשאבים, איפה מתחילים להאציל סמכויות, איזה תחומים "מושכים ועושים לבד" כי אין ברירה ואין תקציב בלתי נגמר, ואיזה תחומים משחררים ומאצילים כבר ביום הראשון בעצמאות? התשובה היא לגמרי סובייקטיבית אגב - כל אחד והגבולות, האופי והיכולות שלו.


3. תמיד לנסות ללמוד עוד


זה נשמע סופר קלישאתי, אני יודעת. אבל אני ממש מאמינה בזה.

תמיד תמיד תמיד אנחנו צריכים לשאוף לדעת עוד, ללמוד תתי תחומים בעולם שלנו, או תחומים חדשים לחלוטין, להתמקצע, לשמוע קורסים, פודקאסטים, ללכת לסדנאות, לקרוא מאמרים, להתרחב ולהתעניין.

רגע רגע, לפני שתילחצו - אני לא אומרת להשקיע 10 שעות שבועיות בלימוד, אלא אם כן זה מה שאתם רוצים ויש לכם זמן בלתי מוגבל, אבל כן - להקדיש לזה זמן מה, בגדר הסביר. כל אחד והגבול שלו. אין לכם זמן לקרוא, לשמוע או להתעמק? אוקיי... אפשר להשתתף בדיונים בקהילות מקצועיות וללמוד מקולגות, מרצים, מומחים בתחום ואפילו מאנשים "חדשים" בתחומינו. רק (ואך ורק) ככה נוכל לגדול. התהליך של הלימוד מאחרים יכול להעשיר ולהעצים אותנו, לתת לנו כלים, לפתוח לנו את הראש ולפעמים גם לעזור לנו להבין מה אנחנו רוצים להיות כשנהיה גדולים (בעוד חודש או חודשיים, שנה או שנתיים) ולאילו כיוונים אנחנו ממש ממש לא רוצים ללכת.


4. לכתוב ולתעד - חלומות, מטרות, משימות, יעדים, חוזקות, שירותים, מוצרים, סטארטאפים ורעיונות מהפכניים


מי יודע מה ואיפה נהיה בעוד שנה או שנתיים? אני ממליצה לכולם לפתוח NOTE בטלפון, טיוטה ב GMAIL או אפילו מחברת פשוטה עם עט ונייר ולכתוב שם חלומות משוגעים. חלומות טכנולוגיים שעוד לא הומצאו, סטארטאפים שעדיין לא קיימים, מחשבות על כיוונים לעתיד, מוצרים, שירותים או תחומים ללמוד (כתחביב או כמקצוע) מתישהו בחיים. מי יודע? אולי בעוד כמה חודשים תיתקלו במישהו שיעזור לכם או יצטרף אליכם להגשים את החלום?


תתעדו, בשביל הדורות הבאים :) בשביל עצמכם וגם בשביל החוויה של לפתוח את זה עוד 2 עשורים וקצת, לגחך ולשמוח עבור הצעירים התמימים שהיינו כשחשבנו שאנחנו כבר די גדולים.


5. אסטרטגיה שיווקית/עסקית היא בגדר המלצה בלבד (אם היא מדברת על הרבעון הבא)


אסטרטגיה שיווקית היא כאן-ועכשיו.

לא בעוד 8 שנים, לא בעוד 4 שנים, לא בעוד שנה.

תוכניות שיווקיות, תוכן ואסטרטגיה - עושים לחודשים הקרובים, מבינים את כמות המשאבים ואת המטרות, חושבים איפה אנחנו רוצים להיות בעוד X זמן - וגוזרים משם אחורה (כדי להבין מה אנחנו צריכים בשביל להגיע לשם).

אני מרגישה שאני מדברת (או כותבת) באוויר, אז הנה דוגמא -

במידה ואנחנו רוצים להרוויח בעוד שנה 50,000 ש"ח בחודש, ואנחנו מוכרים 3 מוצרים/שירותים היום - כמה אנחנו צריכים למכור, מכל מוצר, בכל חודש בשביל להגיע ליעד? כמה עולה כל מוצר שלי לקהל הרחב? כמה הוא "מכניס" לי בנטו? כמה זמן הוא גובה ממני? ומשאבים?

האם צריך לייצר מוצרים יקרים יותר בשביל להגיע למטרה? במידה וכן (וגם אם לא) תעברו לסעיף הבא :)


6. חלוקת משאבים - לפעול בכאן ועכשיו, ובמקביל לבנות את העתיד


נכון, אמרתי לפעול ולתכנן רק את הרבעון הקרוב, אבל זה במיקרו. וזה באסטרטגיה השיווקית :) ברמה העסקית? במידה ואנחנו רוצים להצליח באמת, אנחנו תמיד צריכים להיות עם העיניים, הלב והראש לעתיד.


אם אנחנו מבינים שבשביל להגיע למטרה שלנו, אנחנו צריכים להמציא מוצרים חדשים, לייצר את עצמנו מחדש או לתת שירותים נוספים - זה הזמן לבנות אותם.


במקביל לתפעול השוטף של העסק, השיווק והחיים עצמם - אנחנו צריכים להקדיש זמן לבנות את העתיד.

  • אם זה לשפר את האתר שלנו

  • אם זה לבנות בלוג

  • אם זה להתחיל לכתוב כתבות ליח"צ

  • אם זה לבנות קורס אינטרנטי במקביל להתנהלות השוטפת

  • אם זה לבנות סדנה והרצאה לפנות איתה לקהלים חדשים

  • אם זה להקים קהילה כדי שתהיה מנוע שיווקי ותומך בעתיד

הזמן הנכון להתחיל לחשוב על הדרך, על העתיד ועל הצורך הוא עכשיו.

ולא! לא צריך להתחיל ליישם את זה מחר. זה לא צריך לקחת 8 שעות מהיום שלכם ואפילו לא 8 שעות שבועיות בהכרח. ההתחלה צריכה להיות הדרגתית, החישוב תמיד צריך להיות מושכל.

איך יודעים מה נכון? שאלה טובה. ובכן, לא יודעים. חושבים, מרגישים ומנסים.

האם עדיף לי לעשות את זה בעצמי? ו"לשלם" על זה ב"הזנחת" התפעול השוטף של העסק? אני אישית, חושבת שלא. אני מאמינה שעדיף להאציל סמכויות, להעביר את זה הלאה לבעל מקצוע מומחה בתחומו, להשתמש במסגרת ובשירותים של מישהו אחר.

למשל - לפנות למתכננת-מאפיינת-בונת אתרים מקצועית / עורכת סרטונים מקצועית / מנהלת קהילה מקצועית / אשת יח"צ אלופה וכו'... שיעבדו בתשלום בהתאם לתקציב, להנחיות ולמטרות שלכם. כן! זו הוצאה לא קטנה עוד לפני שמכניסים, אבל התשלום הזה "יקנה" לכם ראש שקט - המשימה תתבצע ואתם תוכלו להמשיך לפעול, לתפעל ולגדול בשוטף.


....................................


מאוד קשה לדעת מה אני רוצה להיות כשאני אהיה גדולה.

אני מרגישה גדולה היום וגם תינוקת. אני מרגישה שאני יודעת המון, אבל באותה נשימה גם לא יודעת כמעט כלום. איך מוצאים את האיזון בין שני הכוחות האלו? איך מגיעים בכלל להגשמת חלום?


אם אתם שואלים אותי?

תכנון נכון, ליווי, האצלת סמכויות, כנות כנות כנות (עם עצמנו, מול עצמנו ועל עצמנו) ועם קהילה תומכת שתדע איך לתמוך, להרים ולהכווין גם ברגעים שאנחנו לא יודעים לאן אנחנו הולכים.



382 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page